Di Penghujung “Rasa” Hari Raya

Faedah dan untungnya kita mempelajari ilmu makrifat itu, adalah bertujuan untuk mencari rasa!. Dipenghujung ilmu makrifat itu, adanya rasa. Dipenghujung rasa itulah, adanya Allah. Perkara rasa dalam ilmu mengenal Allah  itu, adalah bagi membawa kita bersama Allah dalam sebarang keadaan. Samaada dalam keadaan gembira, suka, tenang, senang, aman dan berbahagia. Berbahagia itulah yang dikatakan rasa. Rasa berbahagia dalam setiap keadaan. Rasa berbahagia itulah, maksud atau konsep mengenal Allah yang sebenar.  Inilah faedah dan untungnya bagi mereka-mereka yang berilmu dengan ilmu mengenal Allah Taala.

Orang-orang yang berada didalam ilmu megenal Allah itu, adalah orang-orang yang hatinya sentiasa diselubungi bahagia atau berkeadaan sentiasa berbahagia (berhari raya). Berhari raya dalam erti kata ilmu makrifat, adalah berbahagia (As-Sa’dah), itulah maksud hari raya yang sebenar-benar hari raya. Maksud berhari raya itu, adalah hari yang terlepasnya diri kita dari ikatan sifat-sifat keakuan!. Selepas terlepas dari sifat-sifat keakuan itu, barulah kita didatangi dengan perkara dan keadaan “rasa”.

Mengenal Allah sehingga sampai kepada tahap rasa itu, adalah bilamana kita tidak lagi terlihat sifat-sifat keakuan. Setelah tidak lagi terlihat sifat-sifat keakukan, barulah makrifat itu didatangi “rasa”. Rasa apa?, iaitu rasa lazat dan rasa berbahagia. Rasa lazat dan berbahagi bilamana sentiasa dapat bersama Allah, dengan Allah dan kerana Allah pada sebilang masa (tanpa had atau sempadan waktu).!.

Berbahagia itu, ertinya sesuai di kaitkan dengan tabiat. Tabiat kita tidur dengan cara berbaring. Berbahagia ayam atau burung tidur dengan cara berdiri dan burung helang berbahagia dengan cara tidur tergantung kepala ke bawah. Berbahagia sifat mata apabila dapat melihat gambar yang bagus-bagus dan cantik. Berbahagia sifat telinga apabila dapat mendengar suara atau lagu-lagu yang merdu. Berbahagianya sifat lidah itu, apabila dapat merasa makanan yang enak-enak. Begitu juga berbahagianya sifat  hati nurani (qalbu) setiap dari kita itu, apabila dapat melihat Allah s.w.t dalam berkeadaan “rasa”.

Rasa yang sebagaimana. Rasa bahawa yang melihat itu bukan lagi kita, yang mendengar itu bukan lagi kita.,yang berjalan itu bukan lagi kita, yang bernafas itu bukan lagi kita!. Kita dan diri kita itu, sebenarnya sudah lebur, binasa, hangus, terbakar, tengelam, karam dan sudah mati dalam erti kata mati sebelum mati!.

Saya ingin bertanya kepada para pembaca yang budiman sekalilan;

Bilamana diri dan jasad kita sudah bersifat mati, apa lagi yang boleh kita buat, cuba jawab?. Bilamana kita mati, siapakah yang melangkahkan kaki kita bilamana kita melangkah?.  Yang kita boleh buat sesudah kita mati, adalah hanya berserah diri kepada Allah!. Setelah berserah diri kepada Allah, maka yang bergerak itu Allah, yang hidup itu Allah, yang nyata itu Allah, yang mendengar itu Allah, yang melihat itu Allah, yang berkata-kata itu Allah, yang beilmu itu Allah dan yang hanya bersifat ada itu, adalah hanya Allah, Allah, Allah……………………………………………

Berbahagiakah bilamana tuan-tuan bersama Allah, sila jawab?. Dikala itu, disaat itu dan diketika itu, Allah sudah meliputi, membungkus, menaungi, memayungi dan menyelimuti kita, sehingga diri dan tubuh badan kita dengan sendirinya terbungkus dengan wajah Aallah, disitulah akan datangnya rasa lazat, biarpun dihadapan kita ada harimau yang sudah terngaga, sekalipun pisau diurat lehier dan biarpun nyawa dihujung senapang, akan kita rasai lazat, sedap, nikmat dan itulah yang dikatakan faedah, kelebihan, untung dan kegunaannya bilamana kita dapat menceburkan diri kedalam dunia ilmu megenal Allah (ilmu makrifatullah).

Rasa lazat, zuk dan karamnya sifat diri kita dalam wajah Allah bilamana megenal ilmu makrifat itu, sungguh luar biasa, yang tidak pernah tuan-tuan rasa sebelumnya, sesudahnya dan selamanya. Tidak lagi dapat digambarkan dengan kata-kata. Kalian akan dapat merasainya bilamana tuan-tuan sampai kesana! Insyallah!. . Rasa dalam kita berilmu makrifat kepada Allah itu, sungguh hebat!. Itulah gambaran atau maksud sebenar-benar hari raya.

 

 

———————————————————————-9.4 jam4

Hari raya mengikut suluhan ilmu makrifat itu, bukan sahaja diketika Aidil Fitri atau Aidil Adhar sahaja!. Malahan hari raya yang sebenar itu, adalah bilamana kita berjaya melepaskan diri dari sifat keakuan!. Sebenar-benar kita itu, sudah binasa dalam wajah Allah!, barulah setiap apa yang kilalaui itu dengan Alllah, bersama Allah kerana Aallah dan Allah, Allah, Allah ……….. itulag rasa. Rasa apa?, iaitu rasa Allah!.

Kenikmatan dan kebahagiaan yang tidak terbanding dan yang paling besar serta agung, adalah kebahagiaan serta kenikmatan bilamana hati, nurani atau qalbu kita dapat melihat dan memandang Allah s.w.t. Tidak ada perkataan atau bahasa untuk mengukur perbandingan kebahagiaan rasa melihat dan memandang Allah s.w.t. Suatu kenikmatan yang melebihi kenikmatan yang lain dan suatu kebahagiaan yang mengatasi kebahagiaan yang lain. Itulah yang merupakan kelebihan dan faedahnya mengenal Allah (makrifat) pada tahap rasa.

Kenikmatan dan kebahagiaan melihat serta memandang Allah s.w.t itu mengatasi kenikmatan dan kebahagiaan  yang lain. Seumpama kenikmatan dan kebahagiaan mata. Nikmat dan bahagianya apabila dapat memandang gambar yang cantik. Setelah hilang yang cantik, maka kenikmatan dan kebahagiaan mata itu juga akan turut hilang. Begitu juga dengan kenikmatan dan kebahagiaan telinga, akan turut hilang bilamana merdunya hilang. Nikmat memandang dunia akan turut terkubur bersama dunia, manakala nikmat memandang Allah s.w.t itu, akan kekal sampai bila-bila dan untuk selama-lamanya dari dunia hingga akhirat.

Inilah bahagia, sentosa, aman dan nikmatnya bagi mereka-mereka yang berjaya sampai kepada tahap mengenal Allah s.w.t. Inilah untung dan faedahnya kita menuntut ilmu makrifat kerana ilmu ini akan membawa kita kepada tahap mengenal dan melihat Allah s.w.t secara terus tanpa terhijab oleh sesuatu. Mengenal dan melihat Allah s.w.t, dengan mata kepala dan sifat zahir batin secara serentak, itulah kemuncak cita-cita, harapan dan idaman mereka yang berilmu makrifat. Insyaallah.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s