Segala ilmu itu, milik Allah. Saya hanya tukang sampai shj.

hamba pasrah
akupasrah@gmail.com
124.13.9.234
Submitted on 2013/09/25 at 5:46 pm

sdri zie
as salam…
benar tuh sya setuju. ramai guru2 yg tidak berani dan berasa bertanggungjawab utk memutuskan pengajian makrifat seseorang anak murid itu spt tuan guru hj shaari. kebanyakan hanya berlegar2 disekeliling 4 makam didasar permukaan sahaja dan dibiarkan anak2 murid2 menjadi tidak keruan, syak, zan dan waham pada pengajian itu sendiri.

masih teringat kata2 tuan guru kita “hari ini juga kita parking….”. sebab itu tuan guru kurang gemar menggunakan pelbagai istilah yg menyukarkan dan terus pergi kepada puncak pengajian dan kemudian beliau akan bawa dan bimbing menuruni anak2 tangga. dengan kata lain bila puncak dicapai yg lain2 senang digapai. kefahaman beginilah yg kita perlukan krn akhir zaman ini keadaan yg penuh pancaroba, sanggahan dan kesibukan.

banyak pengalaman sya rasa yg telah mengaji berpuluh tahun tidak kesampaian tetapi bila berjumpa tuan guru hj shaari dan membaca 2 kitab beliau, mendengar vcd beliau, banyak hijab terbuka dan kefahaman yg padat dan putus telah ditemui. ini adalah keberkatan ilmu wali Allah tok kenali dan juga karomah yg Allah telah berikan kpd tuan guru kita hj shaari utk umat akhir zaman ini.

apa pon semua ini adalah kehendak Dia Yang Satu Jua!!!!! sebab itu saya sendiri sering tertunggu2 hasil buah tangan tuan guru di blog ini untuk memantapkan lagi kefahaman saya ini. bukan kita menafikan jasa2 dan ilmu guru2 yg lain atau taksub pada tuan guru kita tetapi saya hanya menyampaikan apa yg saya rasa dari pengalaman dan pengamatan saya sendiri. guru2 adalah penyambung tugas nabi.

ikhlas

1
Unapprove | Reply | Quick Edit | Edit | History | Spam | Trash

Advertisements

2 comments on “Segala ilmu itu, milik Allah. Saya hanya tukang sampai shj.

 1. Hamba Pasrah – Saya tidak berkesempatan untuk membaca coretan saudara terlebih awal, baru saat ini saya diizinkan untuk membaca dan memberi komentar terhadap tulisan saudara. Memang benar apa yang saudara katakan. Apa yang terjadi kepada saudara juga terjadi ekpada diri saya.

  Pada tahun 1991 semasa saya berumur 21 tahun, arwah abang saya pernah bertanya kepada saya siapa diri awak? Macam2 jawaban saya berikan tetapi semuanya salah. Arwah kata carilah dan kenallah diri awak supaya awak boleh mengenal Tuhan dengan sebenar2 kenal. Sejak itu saya tertanya-tanya dan tercari-cari siapakah diri saya yang sebenarnya. Arwah abang saya tidak mahu mengajarkan ilmu makrifat itu.

  1992 Allah telah menghantar seorang lelaki (pelarian) daripada Aceh ke kampung saya dan menumpang di rumah saudara saya selama setahun. saya dan ahli keluarga yang lain belajarlah ilmu mengenal diri melalui kaedah belajar sifat 20. Kudrat, iradat, ilmu, hayat, sama’, basyar, kalam itu diri sebenar diri yang dinamakan ROH dinamakan MUHAMMAD. ROH itu dari Nur Muhammad dan Nur Muhammad itu dari Allah. Jasad ini dinamakan adam, tanpa memberikan penerangan yang putus. Setelah itu guru tersebut menyuruh saya membuat pengakuan “aku adalah ALLAH” di saat saya benar2 makrifat kepada diri dan Allah. Terkedu saya dibuatnya. sSetakat itu shaja pengajian saya tanpa putus atau sampai ke penghujungnya.

  Saya merasa ragu2 dengan pengakuan yang disuruh oleh guru itu. Akhirnya lama kelamaan saya tinggalkan apa yang belajar selama setahun itu.
  Akhirnya Allah ketemukan saya dengan ayahanda Hj Shaari pada 5.10.2013 untuk memutuskan pengajian saya tidak putus selama 22 tahun. Sekarang saya baru mengenal diri dan mengenal Allah. Terima kasih ayahanda atas ilmu yang diberikan.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s