Makrifat dan Syariaat selalu berlaku bertentangan.

Tidak mampu untuk sy mengajak tuan2 memahami ilmu makrifat. Biar apapun kata saya, tuan-tuan tetap menafikan dengan berbagai-bagai penafian. Malahan menuduh saya tidak benar!.

Sebelumnya saya nak bertanya kepada tuan-tuan, apakah Allah tidak tahu yang Iblis itu akan engkar kepada perintah Allah?. Perintah engkar itu, apakah iblis sendiri yg menciptanya?. Bolehkan iblis mencipta kehendak dan kemahuannya dirinya sediri, tanpa diketahui Allah?.

Allah menjadikan iblis itu, adalah bertujuan supaya menjalankan perintah dan ketetapan Allah, iaitu perintah tidak patuh. Ketidak patuhan iblis itu juga, adalah perintah Allah!. Iblis bukan engkar kepada perintah Allah. Sebenarnya iblis patuh kepada perintah ketetapan azali,sebagaimana tercatat.

Bila saya kata iblis patuh, org syariaat menuduh saya salah!. Org makrifat tidak memandang atau menuduh iblis engkar. Sebaliknya org makrifat itu memandang bahawa keengkaran iblis itupun juga, adalah dari ketetapan Allah (ketetapan engkar). Iaitu iblis menjalankan ketetapan ingkar!.

Ketetapan engkarnya iblis itupun juga, adalah dari karangan atau dari tulisan Allah juga!. Patuh kita katakan dari Allah, apakah engkar itu, ada Allah lain yang buat!. Cuba jawab?…………………

Banyak daripada ilmu makrifat itu, tidak diterima oleh oranng syariaat. Pertentangan serta percangahan ini, tidak akan habis sehingga kiamat!. Biar apa yang kita luahkan dalam ilmu makrifat, akan selalu mendapat tentangan.

Orang makrifat tidak melihat kepada patuh atau engkar tetapi melihat kepada pemilik patuh dan pemilik engkar!. Engkar dan patuh itu, Allah bukan suruh kita lihat kepada perkara buruk atau perkara baik. Buruk dan baik itu, adalah bagi tujuan Allah menyatakan diriNya disebalik buruk dan baik!…………………..

Apa-apapun yg mereka tuduh, saya telan dengan rasa manis. Asal saja mereka tidak meyentuh kebesaran Allah.

Mulai dari hari ini, wahai sekalian yg berfahaman ilmu makrifatullah (ilmu mengenal Allah). Jangan sekali-kali kita terlihat atau terpandang ciptaan tetapi lihat, tilik dan pandannglah kepada PENCIPTANYA!……………………….drp hj shaari

Apakah

Advertisements

106 comments on “Makrifat dan Syariaat selalu berlaku bertentangan.

 1. terima kasih sahabatku rin duku. perkataan sdr “saja-saja” adalah perkataan yang tepat utk kita pegang bersama disini. semuanya “saja-saja”!!!! perkataan yg biasa sahaja tetapi mempunyai MAKSUD YANG SANGAT DALAM!

  diam tak diam dengan nikmat Allah swt kita semua menimba ilmu sesama kita diruangan weblog yg disediakan oleh tuan guru kita ini. walaupun kita semua tidak mengenali antara satu sama lain, tetapi BILA BERLAKU SESUATU kita semua BERSATU HATI akan turun padang BERHUJAH DENGAN ILMUNYA!

  sekiranya kita tidak mencintai ilmu makrifat ini siapa lagi…???? sekiranya kita tidak mencintai guru dan sahabat2 kita, siapa lagi akan melakukannya..???

  ikhlas

  1

  Like

  • alhamdulliah wahai sahabat….begitulah ketinggian ilmu makrifat yg dipelajari hasil dari air tangan tn. guru kita hj. shaari… tiada kekerasan malahan kelembutan yang diperolehi…amin

   Like

 2. Rin duku ada benarnya.sdra mah bertanya pd soalan y sdh kita jawab,sdra hamba pasrah ada benarnya hadirnya sdra mah memeriahkan alam semesta Tuhan yg Esa..

  Like

 3. assalamualaikum,,,
  izinkan tn guru yang di hormati…
  dengan ikhlasNYA saya memohon kepada sahabat2 seperguruan moleklah kiranya sesama kita memaparkan email/facebook degan itu kita dapat merapatkan yang jau seterusnya mengenal dengan lebih dekat agi..
  tapi pastikan tiada org awam dalam facebook kita maklumlah takut ada fitnah.. cara ini kta dapat berkongsi pengalaman/rasa tersendiri. dengan post gambar kita dapat mengenali sahabat2 sealiran tok guru shaari..
  apa pendapat sahabatku yang dikasihi??

  Like

 4. cadangan yg baik dari shbt segalanyaAllah moga dpt mengeratkan lagi persahabatan yg jauh dpt di dekatkan….lagi

  Like

 5. Cadangan yg sgt baik dgn hal yg demikian hubungan yg jauh/dekat bertambah erat..sy harap dapat persetujuan dari pembca blog sekalian dan yg paling utama tn guru hj shaari yg di kasehi Allah..bagaimang tn guru?

  Like

 6. Terimah kasih tn guru hj shaari…
  Daripada blog ini akan tercetusnya satu lagi pendekatan dari golongan kita beristiqamah dengan cara berjamaah (berkumpul) kita dpt berkongsi rahsia ketuhanan yang terjadi disebalik huruf2 yang masih tersingkap…

  Walaupun kita tenggelam di dalam wajah2 ALLAH.. namun persoalan tak berhenti berkunjung mendatangi kita.. maha kayanya engkau ya ALLAH.. kepelbagaian suasana bagaimana engkau mengkhabarkan tentang wujudnya diriMu…

  Kemana lg kita harus pergi membawa perkhabaran ini..kita adalah golongan kecil yang terpingir di bumiNya(dgn tersenyum).
  Cerita kita tdk terpakai oleh golongan fekah walau di beri percuma sekalipun.

  Terimh kasih sdri Rin Duku, sdri zie, sdra samsu bin hasim. Walaubagaimana pun niat suciNYA tak dpt dilaksana TANPA SEKALIAN DIRINYA JUA..
  AMIN..

  Like

 7. kemana agaknya saudara2 kita ni….tabir laduni,ikram,daud,laksamana sunan,tanpa nama,amir karyo,drift12,army yusdy,zaker zain,makhkluk Allah,megatyie8321,taufiq dll….alangkah meriahnya blog tuan guru jika saudara2 sekelian terus berkarya….dapat jg kita sama2 menimba ilmu ini yg tiada di toko2 buku atau di menara gading….assalamualaikum…….

  Like

 8. Salam,setelah lama sy mengikuti diperhatikan ramai sudah kwn2 yg tinggi sekali ilmu makrifatNya..terasa segan utk duduk bersama,tak begitu tuan guru sri gombak?(tuan ishak ahmad).lama sudah xmelihat tuan ishak menulis..huhu..kemana menghilang tuan??

  Like

  • Terima kasih tuan gombaksetia kerana mengingati saya. Amin. Sebenarnya saya dah tak tahu nak menulis lagi kerna IA nya sudah tidak berhuruf dan tidak bersuara. Mana itu yg di katakan tidak berhuruf dan tidak bersuara?. Amin.

   Like

   • Benar sekali tuan/sahabat apa pun persoalan yang dikemukakan tiada lain yang hendak diperkatakan selain pulang ke pangkalnya….. Ahad.. lidah kelu untuk berkata…. tanpa huruf tanpa suara….

    Like

 9. Betul dh tu tuan ishakahmad..mmg segala2nya kosong,xberhuruf,xberjirim,xberjisim,xbersuara…tp,rindu rasanya spt kata tuan osman mana pergi semuanya org2 lama??

  Like

 10. Salam utk semua sahabat2 sealiran ilmu makrifat tok kenali(tn gr hj shaari).
  Laman fb gedung perkongsian ilmu makrifat antara kita2 shj..
  Hanya bersahaja2 memanfaatkan di kelapangan waktu..

  Facebook; nur HAQQ atau email: segalanyaALLAH@yahoo.com

  Like

 11. Kpd sdra segalanyaALLAH semoga kita dpt bertukar2 pendapat dan menjalinkan persaudaraan,rin duku,dn sahabat sekalian.amin.ni alamat fb sy Fauziah Maidin.amin.kpd org lama dlm ilmu makrifat sila taburkan ilmu kpd kmi ,kpd tn guru hj saari dn sahabat2 sekalian.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s