Selamat kembali berjumpa di falkulti makrifat

Tuan-tuan, puan-puan, muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalin. Sudah lama saya tidak keudara menemui peminat ilmu makrifat sekalian. Ramai yang tertanya-tanya kemana menghilangnya saya.

Sebenarnya saya sibuk dengan mengarang kitab “Terkuburnya Makrifat Tok Kenali”. Tambahan (kebun) tempat yang saya tinggal itu, tidak ada liputan internet. Jauh dipendalaman bagi menumpukan sepenuh masa untuk menerbit kitab terakhir Tok kenali.

Terima kasih kepada peminat haji shaari yang tidak putus menghantar doa untuk keselamatan saya. Saya dalam keadaan sihat dan selamat.

Semoga ada kelapangan untuk saya akan sambung rentetan pertemuan saya dengan pihak JAKIM yang sangat-sangat menarik. Dari situ tuan-tuan dapat nilai dimana duduknya ilmu makrifat dan duduknya ilmu syariaat!.

Semua golongan ulamak memperakui ilmu makrifat, tetapi tidak seorangpun yang berani untuk mengetengahkannya. Walaupun berlaku pertentangan, namun tidaklah sampai kepada menjatuhkan hukuman haram, melainkan berita surat khabar yang selalu menjatuhkan hukuman sebelum bersalah.

Apa-apapun bagi kita yang berilmu makrifat, kita tidak boleh mempersalahkan sesiapa, samada pihak JAKIM, surat khabar, ulamak atau instiusi undang-undang. Ingat dan sadarlah kita semua bahawa sebelum keputusan JAKIM, sebelum keputusan surat khabar dan sebelum keputusan hukuman itu, adalah Allah. Allahlah yang mendahului JAKIM, Allahlah yang mendahului surat kahabar dan Allalah yang memdahului undang-undang.

Begitu juga dengan syaitan, sebelum syaitan mengggoda kita, sebenrnya Allahlah yanng telah terlebiuh dahulu menetapkan syaitan menggoda kita. Tanpa ketetapan Allah, syaitan tidak mungkin boleh bergerak sendiri untuk menggoda kita, jika tidak didahului oleh gerak Allah. Jadi Allah berselindung disebalik syaitan, sebagaimana berselindungnya gunting disebalik sifat tajam.

Kita selaku orang yang berilmu makrifat, tidak boleh salahkan syaitan, surat khabar, JAKIM, ulamak atau undang-undang. Sebelum sesuatu itu terjadi, Allah Taala telah terlebih dahulu yang mengatur dan menetapkannya. Samada perkara baik mahupun buruk.

Sampai disini dulu buat kalil ini. nanti kita bertemu lagi dilain kali.

Harrap jangan lupa untuk mendapatkan koitab “cahaya atas cahaya, mati sebelum mati dan 7 petala langit 7 pertali bumi .

Kitab 7 petala langit dan 7 petala bumi, ada berlaku sedikit masalah percetakan, sekarang diperingkat percetakan semula yang memakan masa lebih dari 2 atau 3 minggu atau lebih. Kepada yang sudah menempahh, kkita itu akan dikirim semula setelah siap nanti.

Janngan lepas peluang untuk melayari bahtera kosong hajio shaari dalam ketiga-tiga kitab tersebut. AMAT MENARRI…………………………..
AMIN DARI HJ SHAARI

Advertisements

9 Replies to “Selamat kembali berjumpa di falkulti makrifat”

  1. Salam tuan guru hj.Shaari.

    Saya nk buat prtanyaan tntang ilmu rahsia, tapi sya risau klu post yg sya tnya nie akn apear dkat sini.Klau x ada masalah mohon reply.

    Like

  2. Terima kasih ayahanda atas usaha gigih ayahanda mengarang dan menulis kitab2 makrifat tok kenali. 5 buah kitab ayahanda-mengenal diri, mengenal Allah, cahaya di atas cahaya, mati sebelum mati dan 7 petala langit 7 petala bumi telah saya beli untuk diri sendiri, adik dan kakak saya. Melalui kitab2 ayahanda itulah dapat memberi pencerahan ilmu makrifat kepada kami. Teruskan usaha ayahanda untuk mengarang dan menulis kita makrifat selagi hayat dikandung badan. InshaAllah kami akan sentiasa membeli dan menimba ilmu makrifat dari kitab2 ayahanda. Terima kasih.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s