Hukum Qalbi Yang Kelima Iaitu “Mikraj”

 

5) Mikraj (Sampai)

Sembahyang dengan hukum qolbi itu, hendaklah mikraj (sampai), persoalannya di sini, hendak sampai ke mana?

Advertisements

5 comments on “Hukum Qalbi Yang Kelima Iaitu “Mikraj”

 1. Di dalam hendak berjalan untuk sampai naiklah BURAQ, TUNGGANGAN yang menjadi kenderaan itu adalah RUH. SESAMPAI/BILA NAIK ATAU MIKRAJ, TIADA LAIN DAN BUKAN, YANG ADA DIA SAJA, TERTANGGAL SEMUANYA TIDAK TERPAKAI LAGI.

  Like

 2. Mikraj ialah Naik Martabat kehambaan kepada martabat yang KADIM atau Martabat KETUHANAN kerana hukumnya hamba itu Adam/Tiada dan adalah hakikat Ujud hamba itu kenyataan Ujud yang KADIM. Perhatikan Firman Allah ini, ertinya “SHOLAT ITU ADALAH MIKRAJNYA HAMBA YANG MU’MIN”. MUSYAHADAH MUQAB’BALAHU MUTAWA’JAH, ertinya “Telah terganti Ujud hamba itu dengan Ujud yang KADIM”. Oleh sebab itu, tiadalah hamba itu berwujud melainkan telah terganti dengan Ujud Nur KETUHANANNYA. Bila ini dapat diterapkan maka sempurnalah Muqaramah sembahyangmu jangan syak lagi, insyaAllah. Perhatikan firman Allah, ertinya “Terganti cahaya dirinya dengan Nur kebesaran TuhanNya”, seperti saya katakan di atas.

  Like

 3. Assalamualaikum Tuan.
  Semoga Tuan sentiasa dirahmati Allah dan usaha tuan menyampaikan ilmu ini diberkatiNya dan digandakan ke atas Tuan kebaikan. Saya telah bertahun-tahun mengamalkan Doa Tok Kenali selepas solat walaupun saya tidak pernah mengetahui maknanya. Puas saya mencari di internet tapi tidak jumpa maksud dia itu yang menyeluruh. Saya ingin memohon jasa baik Tuan jika Tuan dapat kongsikan doa itu di website Tuan ini berserta terjemahannya agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Jasa baik tuan amat saya hargai. Terima Kasih.

  Like

 4. Salam Tuan. Doa selepas sembahyang Tok Kenali adalah doa amalan Imam Ghazali. Terjemahannya banyak dalam kitab-kitab rumi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s