Patah Sayap Bertongkat Paruh

 

Jawapan kepada sahabat dari Kepulauan Riau:

Baru-baru ini ada dua orang sahabat dari Bentan Kepulauan Riau datang ke Kuala Lumpur. Sesungguhnya masih ramai di luar sana yang tahu makrifat tetapi mereka takut untuk bersuara atau berkalam. Takut dituduh sesat…itu pasal kebanyakan mereka itu memilih jalan diam.

Ilmu makrifat itu, tidak ada di pusat pengajian tinggi dan tidak ada di Universiti Azhar. Itulah sebabnya bila kita bercakap tentang ilmu makrifat, mereka tentang dan mereka tuduh sesat. Ini adalah kerana sebabnya mereka tidak pernah belajar dan tidak pernah dididik dengan ilmu ini.

Nak bercakap ilmu makrifat tidak pandai, lalu menuduh ilmu ini sesat. Cuba ceburi dulu ke dalam ilmu makrifat, barulah tuan-tuan tahu betapa ilmu makrifat itulah satu-satunya jalan menuju kepada kaedah mengenal Allah Taala yang tidak ada jalan lain lagi sesudahnya.

Namun banyak mendapat tentangan, sesungguhnya ilmu inilah yang dicari-cari oleh seluruh makhluk alam. Ilmu makrifat itu seumpama minyak wangi yang paling harum. Bilamana harum (wangi), walaupun disorok, disembunyikan, disekat, dipatahkan, dikeji, difitnah dan dituduh sesat, bilamana wangi, ianya akan tetap wangi juga. Yang wangi itu, akan tetap terhidu walaupun ditutup.

Untuk itu, janganlah tuan-tuan di luar sana takut dan jangan ragu untuk mendekati dan mempelajari ilmu makrifat. Ilmu makrifat sebenar Tok Kenali Kelantan, tidak pernah mengajar kita supaya jangan bersolat dan jangan berpuasa. Ilmu makrifat sebenar, tidak pernah mengajar Allah itu ada dua dan tidak pernah mengajar supaya kita mengaku Allah!

Orang sengaja menuduh ilmu makrifat itu sesat atau salah. Sesat atau salahnya ilmu makrifat itu, adalah datangnya dari tuduhan mereka-mereka yang tidak mengenal makrifat! Sebab apa mereka tuduh sesat? Sebabnya adalah kerana mereka itu tidak pernah mengenal ilmu makrifat. Adapun bagi sesiapa yang telahpun belajar berilmu makrifat, mereka tidak sekali-kali menuduh ilmu makrifat itu sesat. Apakah pernah kita dengar orang makrifat menuduh ilmu makrifat itu sesat? Cuba tanya orang makrifat, apakah pernah mereka tuduh ilmu ini sesat?

Cuma, kebanyakannya sekarang ini, ada terdapat sesetengah guru yang mengaku guru makrifat tetapi tidak bermakrifat. Mengaku guru makrifat tetapi mengajar ilmu yang bukan ilmu makrifat! Inilah kebanyakannya menyesatkan dan merosakkan nama ilmu makrifat.

Namun tidak semua guru makrifat mengajar ilmu makrifat yang sesat. Jadi berhati-hati dan carilah yang sebenar-benar guru. Guru makrifat yang sebenar itu, adalah guru yang tidak meninggalkan sunah dan Al-Quran.

Untuk itu, marilah kita sama-sama memperjuangkan ilmu makrifat walau patah sayap bertongkat paruh…

Amin…daripada Hj. Shaari.

Hj. Shaari Hj. Mohd Yusof,
Fakulti Makrifat, Universiti Qalbu Mukmin.
Jangan Sampai Terlihat Adanya Diri!
Advertisements

One comment on “Patah Sayap Bertongkat Paruh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s